Maci-nap
2015. február 3.

Népi időjósló megfigyelés, hogy amennyiben Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve kibújva a barlangjából meglátja az árnyékát, visszabújik, hogy tovább aludhasson, mert hosszú télre számíthatunk.
Immár hagyománnyá vált, hogy iskolánkban erre a népszokásra hívjuk fel a gyerekek figyelmét - élővé téve azt - és február 2-án "Maci-napot" tartunk (idén a felkészülés érdekében egy nappal később került rá sor). Megfigyeljük az aznapi időjárást és mindenki vérmérséklete szerint drukkol a napsütésért vagy a zord időért. A gyerekek behozzák kedvenc macijukat és maciszépségversenyt rendezünk. Osztályonként három maci kerül be a vitrinbe, ahol a mackók türelmesen várják, ki nyeri el az iskolai szavazatok alapján a legszebb maci díját. Nemcsak gyönyörködünk a sokféle maciban, hanem minden, ami "maciság" terítékre kerül ezen a délutánon: álarc, kifestő, méz-, keksz- és lekvárkóstolgatás, macicsemegék.
Az idén első alkalommal Baldavári László méhész is kitelepült portékáival és előadást tartott a gyerekeknek a mézről, méhekről. Milyen gyorsan repülnek a méhek? Hogyan épül fel a méhcsalád? Mi a különbség a darázs- és a méhfullánk között? Mi a propolisz? Mennyi mézet állít elő egy átlagos méh? Ilyen és hasonló érdekes kérdésekre hangzott el a válasz. Az előadást mézkóstolás zárta. A délután folyamán a szülők is vásárolhattak a Baldavári Méhészet termékeiből.
Az idén hosszú lesz-e a tél? Nos, a budapesti állatkerti medvék (Vali és Defoe) szerint, igen. Akár hosszú, akár rövid telünk lesz még, mi ugyanúgy fogunk örülni a tél végének, mint ahogy a Maci-napon vigadtunk.
Remélem, a mackók jövőre sem feledik kötelességüket, mert mi várjuk a következő február 2-át!

Lázár Böbe

Hasznos link: az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) honlapja

A TV Maci videói (8':51")

 

*
Képek:
Internet, Szedlák Károly

*
Vissza a Galériához