Françia kiállítás
2015. november 4.

"A françia emberek országukat annak alakjáról hatszögnek nevezik, fővárosukat pedig annak nevéről Párizsnak. Ez utóbbi egyben a Divat fővárosa is.

A françia Alpokban emelkedik Európa második legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc. Ennél csak egy magasabb csúcs van: a Koppenhágai csúcs, ahol az európai uniós bővítás mellett döntöttek.

Nevezett népről sok mindent kereszteltek el. A römikártyát françia kártyának is nevezik, ...

Az ország jelképe a gall kakas, A gall helyett használhatjuk a françiát, de a kakas helyett nincs más szavunk, azt csak körbeírni lehet. Amennyiben mégis hasonlattal kívánunk élni, hát bizony elég nyögvenyelős. Tarajos, mint Goethe, tollas, mint a labda, szárnyas, mint betét, sarkantyús, mint egy baromfiú. (Ugye megmondtam?!...)

A VIII. században egy gyanúsan magyaros nevű király, Nagy Károly alapított birodalmat Frank Királyság néven.

A középkor az angolokkal vívott háborúskodással telt el. Ez 128 évig tartott, de mi kerekítve csak 100 éves háborúnak nevezzük.

Egy fiatal, álomlátó parasztlányka h'Arcossága segítette győzelemre a françiákat. A visszavágóra idegenben, Észak-Amerikában került sor, uszkve 400 évvel később, de már az angolok győzelmével. Ebből össz-vissz a kanadai Québec maradt meg, az is csak úgy-ahogy.

Françiaországhoz tartozik - többek közt - a mediterrán éghajlatú Korzika. A kicsinyítő képző a sziget méretének köszönhető. Két fél-szigetből áll: a sziget déli és északi feléből. Lakói gyors beszédű, gyors gesztusú déli emberek. (Ezt azért lehet lassan olvasni...) Az itt élők vidámak, vendégszeretők, bár náluk még ma is élő szokás vérbosszú, de a B, AB, valamint a nullás is." 

(Részlet Porkoláb Gábor-Takáts Zoltán: Fájdalmas földrajz avagy Aurópa
című könyvéből - 20-22. o.)

Családi Témazáró Dolgozat

Françiaország himnusza: La Marseillaise

Pierre Richard - Félénk vagyok, de hódítani akarok (1978) (1:27') (videó)

Eutelaitte-gasda, çervaiséche, scénariste: Gabriel Guichetier (Porquolàbe Gabeaure)

Quépaique: L'internet, Tibérius Heyduque (Çeutch Tibeaure)

*

Retrait pour Gallerie-'öz

Együttérzünk az IÁ nevű terrorszervezet által 2015. november 13-án Párizsban elkövetett merényletsorozat áldozatainak hozzátartozóival.